Web Content Display Web Content Display

Question #1: What are the benefits of studying at GRIAT?

Answer:

  • - deep content area knowledge in Engineering
  • - 2 diplomas from KNRTU-KAI and leading German university
  • - employment in international companies in Tatarstan, Russia and around the world
  • - cutting edge research experience in advanced Engineering Centers: Siemens and Kuka Robotics, Tatarstan-Thuringia, Keysight Technologies
  • - fluent English for professional purposes
  • - basic German knowledge
  • - cash savings compared to study costs in Europe
  • - timesaving by getting 2 diplomas in 2 years instead of 4

 

Question #2: What I need to become a GRIAT`s student?

Answer:

  • - Bachelor diploma in engineering sciences
  • - English proficiency
  • - To be interviewed on Skype by professors from Russia and Germany

Find all the application details and apply online griat.kai.ru/apply

 

Question #3: How is the study process organized at GRIAT?

Semester 1:

  • Study at GRIAT in Kazan
  • Theoretical and practical lectures held by German and Russian Professors
  • Intensive English and German course

Semester 2:

  • Study at GRIAT in Kazan
  • Work in SIEMENS-, Robotic-, Laser-, Nano-, Quantum-Labs
  • Intensive English and German courses

Semester 3:

  • Study at one of our German Partner Universities
  • Gain Experience Abroad
  • German Language & Culture Courses

Semester 4:

  • Write your Master Thesis in Germany or Kazan and prepare to defend your thesis

 

Question #4: What MSc programs are currently offered at GRIAT?

Answer:

1) Communication and Signal Processing 
2) Research in Computer and Systems Engineering
3) Automotive Engineering 
4) Electrical Engineering and Information Technology 
5) Chemical and Energy Engineering 
6) Systems Engineering and Engineering Cybernetics
7) Embedded Computing Systems 
8) Advanced Quantum Physics 
9) Intelligent Data Processing 

You can learn more about MSc Double Degree programs that are implemented at GRIAT with the German Partner-Universities at https://griat.kai.ru/master-of-science-programs

 

Question #5: What international certificates are needed for admission at GRIAT?

Answer:

When you submit documents, certificates are not needed. But for admission to a German university, you must confirm the level of your English. A certificate confirming your knowledge not lower than level B2 (IELTS 6.0, TOEFL 80, Certificate of Proficiency in English B, Certificate of Advanced English C, UNICERT III) is expected at the end of the 1st semester of MSc program in GRIAT

 

Question #6: What is the cost of studies at GRIAT?

Answer:

The cost of studies at GRIAT depends on the program.

Russian students have the chance to get republican grants for tuition fees.

For students from the CIS countries and international students from VISA countries education at GRIAT is paid

But international students have many advantages and cash savings when studying at GRIAT:

  • - the cost of studies in Kazan is much cheaper than in Germany
  • - living expenses are much lower than in Europe
  • - the quality of education and services is absolutely the same as in Germany
  • - as a result, international students receive 2 diplomas from leading universities, which are equally highly valued in Russia, Germany and around the world.

 

Question #8: When can I submit documents to GRIAT?

Answer:

Skype interviews will start in May and will finish when we fill up all available spots for each program and no later than mid of July.

 

Question #9: What questions are usually asked at a Skype interview?

Answer:

It depends on your program. But there are also general questions, for example, what you studied earlier, what you plan to study (which area of the chosen specialty), why you chose this program, why you want to go to Germany and study in Ilmenau, Magdeburg or Kaiserslautern. They may also ask if you know what disciplines you have to study, about your plans for the future, by whom you see yourself at the age of 30.

Interviews with German professors will be in English, thus checking the conversational level of English.

 

Question #10: What are the diplomas and when do GRIAT graduates receive them?

Answer:

GRIAT graduates get double degrees after passing all exams, writing and defending their MSc thesis:

  • 1) Diploma of KNRTU-KAI
  • 2) Diploma of the German University, depending on the program on which the student studied.

Because German academic semesters start and end later than in Russia (October-March; April-September), typically, if students don’t have to retake any exams, they schedule their MSc defense in August. Thus, they can receive both of their MSc diplomas in September/October. Those who have to retake an exam, move on to individual track, later defend their MSc thesis and receive both diplomas on the timeline agreed upon by both Russian and German supervisors. GRIAT graduation ceremony is typically in the middle of September to celebrate the achievements of students, help them get employment and nurture plans for the future.